2017. ősztől induló tanfolyamok

Koreai hagyományos festészet

“Sagunja technika elsajátításának mestersége

Az óra célkitűzése, hogy a szakértelemhez kötött technikák nélkül is a magyar emberek könnyen elsajátíthassák a koreai festészet leghagyományosabb technkáját, a ’Sagunja – Négy nemes gyümölcs’ technikát. A koreai festészetben általánosan használt eszközök a tanulás négy kincseiként (文房四友) is ismert, papír (紙), ecset (筆), tinta (墨), és tintakő (硯).A 13 hetes intenzív mesterkurzus során a Sagunja technikát, azaz az orchideát , bambuszt és szilvát középpontba helyező technikát, illetve a tinta sűrűségének beállítását az ecsetvonás és vonal technikákat fogják megtanulni.

Minhwa

Ezen kurzus témája a népi festészet.  A népi festészet a régi időkben a közemberek időtöltés gyanánt rajzolt képeiből áll össze. A 13 hetes kurzus során személyenként egy-egy kulturális tárlaton kiállítható munkának az elkészítése a cél.  A színes népi festmények hagyományosan nem csak időigényesek és sok gyakorlatot igényelnek, de a koreai anyagok használata is megnehezíti az elkészítésüket, ezért a kurzus a koreai népi festészetet a bárki számára elérhető akril festékkel és koreai ábrázolási technikák vegyítésének használatával szeretné reprodukálni.

Oktató: Kim Dasom                               

Helyszín:

Koreai Kulturális Központ, Kézműves műhely

Időpont:

Sagunja (csütörtök 15:30-17:00)

Minhwa (csütörtök 17:00-18:30)

Őszi félév: 2017. szeptember 7-től november 30-ig

Jelentkezés a regisztrációs időszakban (2017. augusztus 24-30.)

[email protected]

A kurzuson való részvétel ingyenes.

Egyéni gyakorlásra az oktatóval történő egyeztetés után van lehetőség a Koreai Kulturális Központban.

Baduk klub

A baduk (gó) körülbelül 4000 éve keletkezett Kelet-Ázsiában, ahol nagy népszerűségnek örvend mind a mai napig. Becslések szerint több mint 40 millió ember játssza a világon, és folyamatosan növekszik iránta az érdeklődés. A korai időkben jóslási szertartásra használták a mai gótábla ősét és hozzá a köveket. Ebből fejlődött az első, mai értelemben vett és azóta is folyamatosan játszott társasjátékká. A gó egyben nagyon egyszerű és nagyon bonyolult is. A játék szabályait egy négy éves gyerek is gond nélkül meg tudja érteni, de a játék annyira mély, hogy a számítógépek egyelőre nem bírnak vele: a legjobb játékosok még mindig jócskán előttük járnak, noha az utóbbi években a gépek játéka sokat fejlődött egy új algoritmusnak köszönhetően. Hazánkban 2005-ben alakult a magyar gószövetség, hogy összefogja az ország különböző részeiben évtizedek óta működő góegyesületeket.

Időpont: kedd 17:00-19:45

Helyszín: Koreai Kulturális Központ, Kézműves terem

Részvételi díj: 1000 Ft / alkalom

Foltvarró műhely (Patchwork)

A patchwork, vagyis a világszerte szenvedélyesen űzött hobbi koreai változatával szeretnénk Önöket megismertetni. Megismerkedhetnek a foltvarrás eszköz és anyagigényével, az alapfogalmak és szakkifejezések rejtelmes világával, és természetesen sort kerítünk egyszerű, kezdőknek ajánlható minták bemutatására, ötletek átadására is.

Helyszín:

Koreai Kulturális Központ, Kézműves műhely

Időpont: kezdők (csütörtök 10:30-12:00), haladók (csütörtök 13:00-14:30)

Őszi félév: 2017. szeptember 7-től november 30-ig

Jelentkezés a regisztrációs időszakban (2017. augusztus 24-30.)

[email protected]

A kurzuson való részvétel ingyenes.

Hagyományos koreai táncoktatás

A hagyományos koreai tánc, amelynek gyökerei az ötezer évvel ezelőtti sámán rituálékban lelhetők fel igen gazdag történelmével, utánozhatatlan mozgásvilágával lehetővé tette, hogy mind az ősi néptáncok, mind a változatos, modern táncformák a koreai emberek életének kulturális örökségét képezzék. A kortárs hagyományőrző táncformák olyan egyre növekvő népszerűségnek örvendő műfajokat foglalnak magukban, mint a Legyező tánc (Buchae chum), a Jangguchum (melyet egy homokóra alakú dobbal adnak elő) és a Sangomu Ogomu (dobtánc).

Helyszín:

Koreai Kulturális Központ, Művészeti csarnok

Időpont: felnőtt (szerda 18:30-20:00)

Őszi félév: 2017. szeptember 6-tól november 30-ig

Jelentkezés a regisztrációs időszakban (2017. augusztus 24-30.):

[email protected]

A tanfolyamon való részvétel ingyenes.

Kalligráfia

A koreai nyelv érdekessége, hogy nagyon sok kínai eredetű jövevényszót, ún. handzsát használ. Mivel a hivatalos és tudományos szövegek évezredeken át kínai karakterek használatával íródtak, a koreai kalligráfia művészete kínai jelek festészetét jelentette egészen a huszadik század elejéig. Bár a koreaiak saját írásrendszere már a tizenötödik századtól kezdve használatban volt, a hangul karakterek kalligrafikus megjelenítése igazából a Japán megszállás következtében lett igazán népszerű, mint a koreai nemzeti öntudat egyik szimbolikus megjelenési formája. A Koreai Kulturális Központ kalligráfia tanfolyamán ez utóbbival, a koreai jelek festészetének művészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők Moon Chang Seok kalligráfia mester vezetésével.

Helyszín:

Koreai Kulturális Központ, Kézműves műhely

Időpont: A csoport (hétfő 17:00-18:30), B csoport (hétfő 18:30-20:00)

Őszi félév: 2017. szeptember 11-től december 4-ig

Jelentkezés a regisztrációs időszakban (2017. augusztus 24-30.):

[email protected]

A tanfolyamon való részvétel ingyenes.

K-pop cover dance

Szereted a koreai zenét? Szeretsz táncolni? Itt az alkalom, hogy kipróbáld magad ebben a stílusban! A kurzusnak előfeltétele nincs. Nem baj, ha még soha nem próbáltál ilyet. Az sem baj, ha egyáltalán nem táncoltál korábban! 

Időpont: kedd és csütörtök 17:00-18:00              

Őszi félév: 2017. szeptember 5-től december 1-ig

Jelentkezési időszak 2017. augusztus 30-ig!

Helyszín:

Koreai Kulturális Központ, A lélek szabadsága

Részvételi díj:

500 HUF/alkalom, mely az oktatónak fizetendő

Regisztráció:

regisztracio@koreaikultura.hu

Mit hozz magaddal az órára?

  • kényelmes ruha, ami nem akadályoz a szabad mozgásban (télen hűvös a terem, ha nem vagy különösen fázós, akkor is legyen nálad egy pulóver a biztonság kedvéért)
  • gumitalpú sport-, vagy tornacipő a tánchoz (bemelegíteni zokniban szoktunk)
  • víz

Parataekwondo

Érdekel a harcművészet, önvédelem, küzdelem, meditáció, töréstechnika, bázistechnika?

Szeretnéd

– növelni az állóképességedet, gyorsaságodat, erődet?

– fejleszteni a koordinációdat, koncentrációdat, figyelmedet?

– rendet, fegyelmet tanulni, de közben baráti és vidám hangulatban kikapcsolódni?

– olyan fogásokat tanulni, amelyekkel megvédheted magad?

– a koreai nyelvvel, filozófiával, kultúrával foglalkozni?

– idővel és szorgos munkával övvizsgázni, bemutatókra, versenyekre járni, esetleg a következő paralimpián indulni?

– egy fekete öves, taekwondo edzői végzettséggel és konduktor diplomával rendelkező taekwondóstól tanulni?

Gyere el a Koreai Kulturális Központba és eddz velünk!

Parataekwondo edzés a Koreai Kulturális Központban Szarka Tünde vezetésével, aki 2009 óra foglalkozik sérültek taekwondo oktatásával.

Elsősorban központi idegrendszeri sérülteket, végtaghiányos és egyéb mozgáskorlátozott személyeket várunk. A jövőben lehetőség lesz majd értelmi sérültek, szindrómások és egyéb SNI személyek oktatására is.

Felnőtt csoport:

Időpont: hétfő és szerda: 15:45-17:15

Helyszín: Koreai Kulturális Központ, A lélek szabadsága

Gyermekek csoportja (3-4 éves):

Időpont: péntek 16:30-17:30

Helyszín: Koreai Kulturális Központ, Művészeti Csarnok

Jelentkezés és további információ:

Szarka Tünde ([email protected]; 06 30 264 9868)

Taekwondo oktatás

A Taekwondo az egyik legismertebb és legnépszerűbb modern, amatőr, olimpiai küzdősport. Őrzi a harcművészetek legnemesebb hagyományait, a harci tudományok szellemét, és gondoskodik ezek életben tartásáról. Lenyomata a koreai kultúrának és egyben egyesíti a múlt tradícióit a jelenkor szellemiségével.

Edzéseinken nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ne csak mint mozgáskultúraként, hanem egy erkölcsi alapokon nyugvó életformaként, életútként tekintsenek tanulóink a taekwondora. A test, a szellem, a lélek harmóniája az alapja az egészséges embernek.

Szívesen látunk kicsiket, nagyokat korhatár nélkül, akik szeretnék fejleszteni mozgáskultúrájukat, koordinációs, koncentrációs képességüket, erőnlétüket, önbizalmukat, és szeretnének csatlakozni egy kiváló, vidám csapathoz.

Időpontok:

edzés gyerekek részére:

hétfő és szerda: 17:15-18:00

péntek: 16.30-17.30

edzés felnőttek részére:

hétfő és szerda: 18:00-19:45

péntek: 16:00-18:00

Helyszín:

Koreai Kulturális Központ, A lélek szabadsága

Az edzésen való részvétel 5,000 Ft/ hónap, melyet a WTF Taekwondo Szövetség részére kell befizetni.

További információ:

+36 1 550 0240;  +36 30 5477245

[email protected]

A taekwondo tanfolyamhoz bármikor lehet csatlakozni, azonban előzetes egyeztetés szükséges az edzővel, a helyszínen az edzések napján.

Gayageum oktatás

A gayageum egyfajta domború felületű deszkacitera, amelyből a hangokat egy tizenkét sínes, mozgatható „hegedűlábba” helyezett, tizenkét selyemből készült húr megszólaltatásával nyeri ki a művész. A méreteit tekintve (160cmx30cm) meglehetősen figyelemreméltó hangszert eredetileg a számunkra igencsak egzotikusnak számító kínai császárfából készítették.

A gayageum művész a padlón foglal helyet és hangszerét úgy helyezi el, hogy egyik vége a jobb térdén, másik vége pedig a padlón nyugszik. A húrokat a jobb kéz hüvelyk- és első három ujjával jobb- és felfelé irányba kell ritmusosan, röviden húzogatni (pengetni), miközben bal kezünk ujjaival a megfelelő húr lenyomásával, illetve a húron való le-föl mozgatásával csalogatjuk elő a különböző tónusú akkordokat.

A tiszta  és gyönyörű  hangzású  gayageumön való játék, mely Korea reprezentatív hagyományos hangszere, most tanfolyam keretein belül, heti rendszerességgel megtanulható az érdeklődők számára. A hangszer nem csak a hagyományos koreai népdalok megszólaltatására alkalmas, a modern és külföldi dalok is egyaránt élvezhetőek  rajta.

Helyszín:

Koreai Kulturális Központ, Művészeti Csarnok

Időpont:

Kezdő csoport (csütörtök 17:00-18:30)

Haladó csoport (szerda 17:00-18:30)

Őszi félév: 2017. szeptember 6-től november 30-ig

Jelentkezés a regisztrációs időszakban (2017. augusztus 24-30.)

[email protected]

A tanfolyamon való részvétel ingyenes. Mindkét csoportban elvárás a kottaolvasás.

Oktató: Ahn Yoo Jin

Koreai főzőtanfolyam

2017. szeptember 12-től 5 héten keresztül

Jelentkezési időszak: 2017. szeptember 4-8.

Résztvevők: max. 6 fő

Haladó csoport (magyar nyelvű)

Szerdánként 2017. szeptember 13-tól október 11-ig (öt héten keresztül) 17:30- 19:30

Menü:

9.13. Bulgogi, párolt rizs, Kimcsipalacsinta

9.20. Japche

9.27 Szójakrémleves, párolt rizs, csípős uborkasaláta

10.4 Királiy tteokpokki vagy csípős marhahúsleves

10.11 Koreai paprikás csirkeragu, párolt rizs, spenótsaláta

Speciális csoport (angol nyelvű)

Keddenként 2017. szeptember 12-től október 10-ig (öt héten keresztül) 18:00-20:00

Menü:

9/12 Párolt sertésoldalas

9/19 Csípős tteokbokki és halgolyó leves

9/26 Jjim csirkéből, ecettel savanyított zöldségekkel

10/03 Koreai nemzeti ünnep

10/10 Sujebi (kézzel szaggatott tésztából főzött leves)

10/17 Bibimbab, Gochujang

Részvételi díj: 10.000 HUF, melyet a kurzus első órája előtt a recepción kell befizetni.

A tavaszi tanfolyamon résztvevő diákok nem jelentkezhetnek erre a kurzusra. A kurzusra csak magyar jelentkezőket várunk! Megértésüket köszönjük!

2017. 09. 05. A kurzus betelt, sajnos nem tudunk több regisztrációt fogadni. Megértésüket köszönjük!