Az északi és déli államok időszaka: az Egyesült Silla és Balhae

A Koreai-félsziget három királyságának 668-as egyesítésével Silla javában megnőtt mind területében, mind népességében. Az Egyesült Silla a káprázatos gazdasági fejlődés korszakába Nagy Seongdeok király szent harangja (egyesült Silla, VIII. század) A 18,9 tonnás harang a legnagyobb az országban. Más néven Emille harangként is ismerik. A jobboldali képen látható Repülő Aszparák megmutatja a sillakoriművészek képességeit. 195 lépett, majd a Tang Kínával való kapcsolatát is kisimította. A két ország nagy lehetőséget látott a kereskedők, szerzetesek és konfuciánus tudósok cseréjében.

Silla arany és ezüst kézimunkákat, valamint ginzenget exportált Kínába, és könyveket, porcelánt, selymet, ruhát és kézműves termékeket importált. Silla megismerkedett a Közép- Ázsiából származó javakkal, az ottani kereskedők a Selyemúton és tengeri útvonalakon érkeztek az országba.

Az Egyesült Silla és Balhae (VIII. század)
Az Egyesült Silla és Balhae (VIII. század)

Silla nagy kikötőihez tartozott Ulsan és Danghangseong (a mai Hwaseong, Gyeonggi-do), ahová a közép- és dél-ázsiai javak tömkelege érkezett. A IX. század elején a sillai Jang Bogo tábornok előre tolt helyőrséget telepített Cheonghaejinben ( ama  Wando, Jeollanam-do) , hogy elejét vegye a kalóztámadásoknak, és hogy a szomszédos országokkal, pl. Kínával és Japánnal való kereskedelemre ösztönözzön.

Eközben Goguryeo bukott királyságának túlélői ellenálltak a Tang Kína uralmának. 698-ban néhány csapatuk Dae Jo-yeong vezetésével és a Mohével összefogva megalapította Balhae-t a mai kínai Jilin tartomány területén, Dongmiaoshanban. Elkerülhetetlen volt az összetűzés az új királyság és Silla között.

Balhae terjeszkedésbe kezdett, és visszaszerezte a volt Goguryeo területeinek nagy részét. Mu király uralkodása alatt Észak-Mandzsúria Balhae fennhatósága alá került. Mun király pedig megreformálta a kormányzati rendszert, és 755-ben Sanggyeongba (a mai Ningan-xian a Heilongjiang tartományban) helyezte át a fővárost.

Balhae népe büszke volt goguryeo-i származására. A Japánban őrzött levelek szerint a balhaei királyok Goguryeo királyaiként nevezték meg magukat.

Balhae végül olyan nagyra és erősre nőtt, hogy a Tang Kína csak Haedong seongguknak (“keleti virágzó ország”) nevezte. Azonban a Baekdusan kitörése okozta pusztítás, és a khitan invázió következtében az ország elesett 926-ban.

szöveg és kép forrása: Tények Koreáról (2016, Kiadó: A Koreai Kulturális és Információs Szolgálat)