Építészet, lakás

A koreai lakásépítésre rengeteg sajátságosan hazai megoldás jellemző, melyek azonban mindig tökéletesen illeszkednek az adott természeti és éghajlati viszonyokhoz. Egy ilyen sajátosság, hogy a régi koreai házak (hanok) mindig is padlófűtéssel (ondol = forró kövek) épültek. Az ősidőktől alkalmazott ondol lényege, hogy a konyhai tűzhelytől kiinduló, a kőpadló alatt vezetett csőrendszeren keresztül jutott a meleg levegő a belső helyiségek alá. Ez a rendszer egyben arra is szolgált, hogy a meleg füst hasznosulhasson, majd szabadon távozhasson a kéményen keresztül, ahová a csatornán át vezették.

A hagyományos koreai ház másik jellegzetessége a deszkapadlós terasz (maru), amely a ház középpontjában található és számtalan funkciója van. Ez a helyiség jóval tágasabb a többinél, a talaj szintje fölött található, így az alatta áramló levegő viszont pont a nyári hőségben jótékonyan hűsíti az itt üldögélőket. A koreaiak az ondol és a maru leleményes kombinációjával már a régi korokban is megalkották azt az “okos ház” típust, amely mind a zord tél, mind pedig a perzselő nyár idején is komfortos.

A házakat jellemzően vagy kerámia cseréppel vagy zsúptetővel fedték. A koreai háztetők többnyire sötétszürkék, van azonban néhány szembeszökő kivétel, mint pl. a Cheongwadae, azaz a koreai Elnöki rezidencia, amit népszerű nevén “Kék háznak” ismerünk, mivel kékszínű tető fedi.

Koreai hagyományos ház, a hanok A késő-Joseon korban (1392-1910) élt híres konfucianista tudós, Yun Jeung háza Gochon-riban található (Noseongmyeon, Nonsan-I, Chungcheongnam megye). A házat, annak tulajdonosa álneve után Myeongjae Gotaek-nek is hívják.
Koreai hagyományos ház, a hanok
A késő-Joseon korban (1392-1910) élt híres konfucianista tudós, Yun Jeung háza Gochon-riban található (Noseongmyeon, Nonsan-I, Chungcheongnam megye). A házat, annak tulajdonosa álneve után Myeongjae Gotaek-nek is hívják.

Bár a hagyományos házak Koreában általában fából épültek, megfelelő karbantartás mellett olyan hosszúéletűek, mint akármelyik kőépítmény. Korea legöregebb faépülete az 1363 körül Andongban épült Bongjeongsa kolostor Geungnakjeoncsarnoka 650 év után is érintetlenül őrzi állapotát. Ha csak tehették, a koreaiak patak, tó vagy folyó közelében építkeztek, hisz így a víz elérhető közelségben volt. Az ilyen helyen található épületek valóban ősharmóniában vannak a természettel és a környezettel, és olyan ideális lakhelynek számítanak, amelyeknek számtalan csodálója és követője van, s méltán vívják ki a külföldi látogatók csodálatát is.

Koreai mindennapok és ünnepek _page22

Manapság Szöul lakosainak több mint 60%-a modern apartmanokban él, de egy elenyésző kisebbségtől eltekintve ezekben a sokemeletes házakban lévő lakások mind rendelkeznek a régi ondol-rendszer inspirálta padlófűtéssel. Az új, modern családi házak is ezt a rendszert használják a hűtésre-fűtésre, s persze ma már fémcsöveken keresztül fut a forró vagy éppen jéghideg víz, és az energiaforrás ma már a gáz vagy az elektromos áram. Korea ezt a szabadalmat sok olyan országba is exportálja, ahol magas a napi hőingadozás.

Hanok, a hagyományos koreai ház Seobaekdang, a Gyeongju-beli Sohn klán rezidenciája Yangdong faluban (Gyeongju, Gyeongsangbuk-megye)
Hanok, a hagyományos koreai ház
Seobaekdang, a Gyeongju-beli Sohn klán rezidenciája Yangdong faluban (Gyeongju, Gyeongsangbuk-megye)

szöveg és képek forrása: Tények Koreáról (2016, kiadó: Korean Culture and Information Service)