Koreai Kulturális Napok 2017


Koreai Kulturális Fesztivál 2017 – Koreai Kulturális Napok, Budapesti Tavaszi Fesztivál 2017

2017. április 7-8-9.

A Koreai Kulturális Központ és a Budapesti Tavaszi Fesztivál 2017 tavaszán egy különösen értékes együttműködés eredményeként, három napon keresztül  gazdag és színes programsorozatot kínál a koreai kultúra iránt érdeklődők számára. A 2017. április 7-8-9-én megrendezett esemény színhelye a Bálna Budapest lesz.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál fontos feladatának tartja, hogy nyisson a különböző kultúrák felé. A Koreai Kulturális Központtal zajló együttműködés során a fő cél egy olyan kultúrkör megismertetése a közönséggel, amely különbözőségei egzotikumnak hatnak, de rokon tartalmak – hangok, ízek, illatok – is felfedezhetők közöttük. Dél-Korea gazdag hagyományaiból és művészetéből kapnak a látogatók egy kis ízelítőt, ha kilátogatnak a rendezvényekre, melyeknek legtöbbje ingyenes, vagy regisztrációhoz kötött.

A programok központi helyszínének számító Bálna Budapestben (Budapest, Fővám tér 11-12, 1093) április 7-én ünnepélyes kiállításmegnyitóval veszi kezdetét a koreai eseménysorozat. A fesztiválon bemutatkozó Makgeolli Intézet küldetése, hogy életben tartsa a koreai emberek körében a szeszesitalok készítésének hagyományát. A makgeolli egy olyan hagyományos ital, mely alacsony alkoholtartalma miatt inkább a frissítő hatású szénsavas üdítők közé sorolható. Már az illata is Koreát juttatja eszünkbe; fehér színe pedig egy kedvelt szimbólum, mely a koreai emberek nemzeti identitását fejezi ki. A makgeolli nem csupán egy szeszesital; egy távoli ország esszenciája palackba zárva. A kiállítás Koreában nagy sikernek örvendett; a Bálnában három napon keresztül lesz látogatható, egészen április 9-ig.

Az egész hétvégén át tartó rendezvény legkiemelkedőbb programja az április 8-i Koreai Kulturális Nap lesz, amikor minden korosztály a koreai kultúra részesévé válhat. Az érdeklődők 4 étterem és egy koreai élelmiszerüzlet választékán keresztül megkóstolhatják a koreai konyha Magyarországon is egyre népszerűbb ízeit. A K-Food Garden az alábbiak szerint várja a koreai ízek után érdeklődőket: Április 7. péntek: 15:00 – 20:00; Április 8. szombat: 11:00 – 19:00; Április 9. vasárnap: 15:00 – 20:00.

A kiállítók között ismét üdvözölhetjük a Hallyu Hair K-Pop szépségszalont, a koreai kézműves foglalkozások és játékok, valamint a művészi kalligráfia magyar mestereit, akik segítségével a látogatók elsajátíthatják az alapokat, és ez alkalommal is lesz lehetőség egyedi koreai témájú pecsétek vásárlására. A gazdag programot tovább színesítik a felbukkanó piaci táncosok és zenészek, akik a koreai Pocheon városából érkeztek és 2016-ban már meghódították a debreceniek szívét a Virágkarneválon. A nap folyamán fellép a KoN néven ismert koreai cigányhegedűs is, aki fiatal kora ellenére már bejárta Dél-Korea, Japán és Kína színpadait, és szintén 2016-ban, az októberi koreai kulturális fesztiválon már elrabolta a magyar rajongók szívét is. Az egésznapos programot Tommy Vig és jazz zenekara zárja.

Az április 8-i színpadi program a következőképpen alakul:

11:30 – Megnyitó: Yim Geun-hyeong Nagykövet köszöntője

11:55 – KoN & Gipsy Friends koncert

12:50 – Mugunghwa és Manwol tánccsoport tradicionális koreai táncbemutatója

13:25 – Mindeulle gayageum zenekar

13:45 – Máté Taekwondo & Hapkido

14:25 – Pocheon város tánc és zenekara

15:05 – K-POP Bemutató: LikeOn Productions

15:50 – Korean Gypsy Violinist “KoN” X Hungarian Gypsy Band

16:25 – K-POP bemutató: Home Made Asia

17:10 – Pocheon város tánc és zenekara

17:40 – Máté Taekwondo & Hapkido

18:25 – Tommy Vig & Mia Kim

A Korea-napot változatos, önálló koncertprogram is övezi.

  1. április 7-én 20:00-tól Gonne Choi, dél-koreai énekes, gitáros és dalszerző, érzékeny és finom megfigyeléseken alapuló költői és zenei világa bontakozik ki a hallgatóság előtt.

További részletek és jegyvásárlás: www.btf.hu

  1. április 8-án 20:00-tól a Coreyah nevű együttes lép színpadra, akik korábban már elnyerték a  Koreai Népzenei Díjat és a közelmúltban az év legjobb jazz-crossover albuma díjért is versengtek. A csapat élő koreai zenét ad elő, olyan muzsikát, mely természetes módon integrálja és asszimilálja egyetlen stílus keretei között a hagyományos koreai zenét, a nyugati rockot, a balkáni folklórt vagy bármilyen más régió zenei örökségét.

További részletek és jegyvásárlás: www.btf.hu

  1. április 9-én két időpontban is látható lesz a rendezvénysorozat záróelőadása. A Sim Cheong című színpadi művet 16:00 és 20: 00 órakor láthatja majd a közönség. Az előadás egy apa és lánya történetét meséli el, évek óta sikeresen ötvözve a hagyományos pansori-t a modern elemekkel. A zenés produkció, a Koreai Kulturális Örökség Alapítvány támogatásával lesz megtekinthető a Bálnában.

Korea Sim Cheong – Egy elkötelezett lány szeretete II. előadás

Különleges kiállítás – Koreai zenék, dalok és táncok

2017. április 3 – április 21.

A hangszerkészítés teljes folyamata, a fa kiszárításán és a bőr megmunkálásán keresztül az első dallamok felcsendüléséig az UNESCO kulturális örökségének részét képezi. A kézzel, egyedülálló eljárással készült eszközök, luxus minőséget képviselnek a tömeggyártás világában.

A koreai nép mindig nyitott volt az újdonságokra, ebben a hozzáállásban rejlik művészetének gazdagsága és igazi változatossága. Alapját az összetett művészetek, dalok, táncok, zene és színház képezik, melyek párhuzamos létezése jelentősen hozzájárult a ma is ismert koreai művészet kialakulásához.

E művészetek egyik jellemzője a regionalitás. A Koreai-félsziget különböző régióiban és a különböző társadalmi rétegek szintjein egyedi és sajátos stílusok alakultak ki. A „nongak” például –  mely az a zene, amit a földművelők játszanak az együttműködés serkentésének érdekében, vagy amelyet zenekarok adnak elő meneteléskor, különböző szertartásokon és csoportos tevékenységek alkalmával régiónként is különböznek. Ezeknek a sajátosságoknak köszönhetően a koreai tradicionális kultúrát és művészeteket az egyediség, az érdekesség és a természetesség jellemzi.

A kiállítás megtekinthető 2017. április 3-tól április 21-ig nyitvatartási időben, a Koreai Kulturális Központban.

Daejac – Részegítő tavasz Magyarországon

2017. április 7 – 21.

A Koreai Sool Kulturális Laboratórium és a Cheongsong Kulturális és Turisztikai Alapítvány jóvoltából a Budapesti Tavaszi Fesztivál látogatói megismerkedhetnek a koreai művészet különleges szépségének egy nem mindennapi formájával. A két szervezet a koreai ételek, szeszesitalok és hagyományos teríték mentén enged bepillantást e távoli kultúra egzotikus gasztronómiai és tárgyi örökségébe. A bemutatásra kerülő cheongsongi fehér porcelán egyszerre képviseli a legújabb keletű koreai kerámiaművesség frissességét és a múlt mestereinek felbecsülhetetlen értékű bölcsességét. A porcelán színében visszaköszön a koreai étkezési kultúra alapját adó rizs és az egyik legkedveltebb ital, a makgeolli jellegzetes fehérsége. Ez a fehér szín a koreaiak egyik kedvelt szimbóluma nemzeti identitásuk képi kifejezésekor. A bemutatásra kerülő hagyományos szeszesitalok egyre kedveltebbek és keresettebbek a nemzetközi piacon. Különlegességük abban rejlik, hogy ősi receptúrák alapján, szigorúan ellenőrzött módon kizárólag hazai alapanyagokból készülnek, így az ily’ módon palackokba zárt illatos és ízletes nedűben a távoli ország esszenciája rejlik.

A kiállítás során lehetőséget nyújtunk workshopon való részvételre. Két alkalommal (szombaton és vasárnap délután) koreai likőrmester vezetésével mélyíthetik elméleti tudásukat  és gyakorlati tapasztalataikat a koreai likőrgyártás és otthoni vendéglátás terén. Természetesen a résztvevőknek kóstolásra is lesz lehetőségük. A workshopon a helyek csak korlátozott számban érhetők el, ezért az eseményekre regisztrálni kötelező, melyet a koreai[email protected] email címen tehetnek meg.Regisztrációt kizárólag a 18. életévüket betöltött jelentkezőktől fogadunk el, amelyet a helyszínen ellenőrizni fogunk.

Időpont: 2017. április 8. 15:00 – 16:00 (60 perc) és április 9. 15:00 – 16:00 (60 perc)

Helyszín: Bálna Budapest, I. emelet, Makett terem

A kiállítás megtekinthető a Bálna Budapestben 2017. április 7-9-én, április 10-től 21-ig a Koreai Kulturális Központban.

 

Nap/idő
07/04/2017 - 09/04/2017
15:00 - 21:30

Helyszín
Bálna