Párbeszéd Korea és Magyarország között: Yoon Dong-ju és József Attila /Komolyzenei koncert/


Korea és Magyarország közötti zeneszerzői csereprogram, 2018

2018-ban a Koreai Kulturális Központ és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös szervezésében valósul meg a február 9-én és 10-én zajló, „Párbeszéd Korea és Magyarország között: Yoon Dong-ju és József Attila” elnevezésű programsorozat, melynek keretében irodalmi és komolyzenei eseményekkel emlékezünk a két jeles költőre.

A február 9-én 15 órától megrendezésre kerülő irodalmi fórumon Kim Eung-gyo költő, irodalomkritikus és Yoon Dong-ju-szakértő tart előadást Kiket szeretett Yoon Dong-ju? címmel, mely által az érdeklődőknek lehetőségük nyílik arra, hogy jobban megismerjék és megértsék a fiatalon elhunyt költő életét és munkásságát. Yoon Dong-ju nemcsak lírai, hanem hazafias, ellenzéki költészetéről is ismert, melyet a koreai társadalom a japán megszállás alatt átélt kétségbeesése és szomorúsága jár át.
Shim Bo-seon professzor, költő és szociológus József Attila és a többes lét című előadása során osztja meg a magyar poétával kapcsolatos egyéni és kortárs koreai költők nézeteit, gondolatait a fórumon résztvevő magyar közönséggel. József Attila jól ismert a koreaiak számára, a munkásosztály életéről, reményeiről és reménytelenségeiről szóló verseinek köszönhetően. Az előadásokat követően Karafiáth Orsolya költő, író, publicista, moderátor és performer beszélget a Koreából érkező költőkkel. Végezetül kerekasztal beszélgetésre invitáljuk a hallgatóságot, ahol megoszthatják gondolataikat a témákkal kapcsolatban.

A rendezvény megvalósulásához József Attila költészetének legtekintélyesebb szakértője, Tverdota György irodalomtörténész, a József Attila Társaság elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora, valamint Osváth Gábor nyelvtanár, nyelvész, műfordító, Yoon Dong-ju magyar szakértője járulnak hozzá.

A következő napon, február 10-én kerül megrendezésre a Yoon Dong-ju és József Attila tiszteletére adott különleges zenei koncertünk. A koreai kortárs zeneszerző, Lim Jiesun “Egy új ösvény”, brácsaverseny Yoon Dong-ju emlékére című szerzeménye először mutatkozik be a magyar közönség előtt, melyet Tihanyi László magyar zeneszerző új, József Attila által inspirált darabjának ősbemutatója követ. A hangversenyen közreműködnek a Weiner–Szász Kamaraszimfonikusok, a kórusénekes, karmester Philipp György és az Örkény Színház igazgatója, rendező, színművész Mácsai Pál.

„Párbeszéd Korea és Magyarország között” elnevezésű programsorozatunk első, 2017-ben nagy sikerrel megrendezett, a két ország zenei hagyományain alapuló koncertjei után, idén az irodalommal kiegészülve próbáljuk még szorosabbá tenni, elmélyíteni a Korea és Magyarország közötti kulturális kapcsolatokat.

Komolyzenei koncert

Időpont: 2018. február 10. (szombat) 17:00

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi utca 16.)

Program:

Lim Jie-sun: “Egy új ösvény”, brácsaverseny Yoon Dong-ju emlékére (magyarországi premier)
Tihanyi László: Száz éjszakán, op. 76 (ősbemutató)
Grieg Edvard: Holberg-szvit, op. 40
Othmar Schoeck: Nyári éj, op. 58

Előadók:
– Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok
– Philipp György (bariton), Mácsai Pál (színművész)

Szervezők: Koreai Kulturális Központ, Petőfi Irodalmi Múzeum

Támogatók: Yonsei Egyetem (Korea) – Yoon Dong-ju Emlékbizottság

Az eseményekre való belépés ingyenes, azonban előzetes regisztráció szükséges honlapunkon keresztül.

Nap/idő
10/02/2018
17:00 - 18:30

Helyszín
Petőfi Irodalmi Múzeum

Foglalások

Az eseményen minden hely foglalt.