GLOBAL NOMADIC ART PROJECT Rurális Helyszínek Kelet-Európa 2017


JÚLIUS 1-JÉN INDULT ÚTNAK A GLOBAL NOMADIC ART PROJECT KELET-EURÓPA

Az egyhónapos, három országot érintő természetművészeti vándorszimpóziumon 3 földrész 9 országának 23 művésze vesz részt.

Az elkészült alkotásokból július 27-én a Koreai Kulturális Központban nyílik kiállítás.

A GNAP

A dél-koreai székhelyű YATOO természetművészeti csoport 2014-ben egyedülálló művészeti projektet hozott létre, amikor Global Nomadic Art Project néven útjára indított egy öt éven át tartó világkörüli szimpózium- és akciósorozatot. A programsorozat keretében a világ minden részéről érkező, a természetművészet területén tevékenykedő művészek járnak be egy régiót, helyi művészek szervezésében és aktív közreműködésével ismerkedve meg a természeti környezettel, az ott található kulturális értékekkel és a művészeti közeggel. Az út során születő, a természetművészet eszközhasználatával készített helyspecifikus alkotások a helyi értékek fontosságára, a természettel való harmónia megteremtésére hívják fel az emberek figyelmét. Az egyes szimpóziumok az elkészült művek dokumentációjából rendezett kiállítással zárulnak, majd a program eredményeit összegző kiadvány is publikálásra kerül.

A nagyívű program első állomásai Ázsiában valósultak meg: 2014-ben és 2015-ben Dél-Koreában, ezután Mongóliában, majd Indiában szerveztek GNAP-ot. 2016-ban Dél-Afrikában és Iránban zajlott GNAP rendezvény, 2017-ben pedig Európába érkezik a művészkaraván: júliusban Kelet-Európában, majd Németországban, Franciaországban, Litvániában és Törökországban vándorolnak a művészek. 2018-ban az amerikai kontinensen zárul az eseménysorozat.

A különböző országokban más-más helyszíneken megvalósuló programok támogatását az adott országban megpályázott forrásokból biztosítják az események befogadó szervezetei.

RURAL STAGES ‒ GNAP 2017 Kelet-Európa

Gabrovtsi, Bulgária – Gyergyószárhegy, Románia – Noszvaj, Magyarország

A GNAP kelet-európai programja a Rural Stages (Rurális helyszínek) alcímet kapta. Az egy hónapig zajló szimpózium három országban, Bulgáriában, Romániában és Magyarországon zajlik Erőss István képzőművész, az egri EKE Vizuális Művészeti Intézetének igazgatója szervezésében. A 10-10 napos programokat minden országban egy rurális környezetben található vagy ahhoz kapcsolódó művészeti csoport állította össze. A 30 napos utazás során 10 napot Bulgáriában, Gabrovtsi faluban  töltenek a művészek a Duppini Art Group szervezésében, és onnan tesznek kirándulásokat. Majd Erdély következik, ahol a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ látja vendégül a nemzetközi művészcsapatot. Az utolsó állomás a magyarországi Noszvaj lesz, ahol az utolsó 10 napot töltik a művészek a Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület jóvoltából.

Ez alatt az egy hónap alatt számos kulturális és természeti örökséget lesz alkalmuk megismerni a legeltérőbb kultúrából érkező alkotóknak: elmennek a Fekete-tengerhez, megnézik a moldvai kolostorokat, a Brancusi szoborparkot Targu Jiu-ban, Erdélyben ellátogatnak a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz, megismerik a világhírű Parajdi Sóbánya föld alatti térkialakítását, bemennek az esztenákba a Gyímes völgyében. Magyarországon pedig a noszvaji barlanglakások mellől tesznek kirándulást a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Parkba, a Tisza-tóhoz, valamint a Leányfaluba a Dunához. Minden országban helyi képzőművészek csatlakoznak a csoporthoz.

Vajon mire inspirálják ezek a különleges helyszínek és kultúrák egy ázsiai, afrikai vagy nyugat-európai alkotót? Az egyhónapos út során a helyszínen talált anyagokból készítenek helyspecifikus munkákat az alkotók, amelyeket folyamatosan dokumentálnak a szervezők.

Az elkészült munkák dokumentációját, valamint az izgalmas egyhónapos együttlétről készített filmet a budapesti Koreai Kulturális Központban ismerheti meg a közönség július 27-től.

Résztvevő utazó művészek:

 1. Tuğçe Aytürk (Törökország)
 2. Balázs Péter(Magyarország)
 3. Qing Chen (Kína)
 4. Valeria Codara (Olaszország)
 5. Egami Hiro (Japán)
 6. Erőss István (Magyarország)
 7. Feng Feng (Kína)
 8. Leli Hoch (Dél-Afrika)
 9. Kang Heejoon (Dél-Korea)
 10. Olivier Huet (Franciaország)
 11. Zbys Kazmareck (Dél-Afrika)
 12. Kim Cabin (Dél-Korea)
 13. Ko Seunghyun (Dél-Korea
 14. Kopacz Kund (Románia)
 15. Kwon Oyeol (Dél-Korea)
 16. Xiao Li (Kína)
 17. Lipkovics Péter (Magyarország)
 18. Margrit Neuendorf (Franciaország)
 19. Janet Ranson (Dél-Afrika)
 20. Ree Eung Wo (Dél-Korea)
 21. Anni Snyman (Dél-Afrika)
 22. Takashi Ikezawa (Japán)
 23. Yutaka Tami (Japán)

 

Nap/idő
27/07/2017 - 25/08/2017
Egész nap

Helyszín
Koreai Kulturális Központ