Hagyományos festészet

festészet

 

 

Koreai hagyományos festészet

A koreai hagyományos festészet a művészet egy olyan ága, mely a koreaiak szellemiségét és életmódját jellemző jegyeket leginkább magán hordja. Legyen az alapja papír vagy selyem, készüljön ecsettel vagy tussal, ez a festészeti ág a távol-keleti hagyományos technikákat használja, és fontos hangsúlyt fektet az üresen hagyott részekre. Ebben a szemeszterben a legalapvetőbb koreai hagyományos festészeti technikákat sajátíthatja el, melyek nem mások, mint a Szágundzsá (Sagunja – Négy nemes virág művészete: orchidea, szilvavirág, krizantém, bambusz) és a modern anyagokat hagyományos technikákkal ötvöző Minhvá (Minhwa – népi festészet).

  • Szágundzsá (Sagunja – Négy nemes virág) mesterkurzus

A kurzuson a magyar közönség számára legkönnyebben tanulható, a koreai festészet leghagyományosabban kifejezésre juttató technikáját, a Szágundzsát sajátíthatják el a tanulók, mely keretein belül a szakszerű technikákra helyeződik majd a hangsúlyt. A 14 hetes kurzus keretein belül a koreai festészet alapköveinek számító, „A tanulás négy kincse”-ként ismert papírral, ecsettel, tintával és tintakővel fognak dolgozni a tanulók. A központi motívumot adó, négy nemes virág közül az orchideával, a bambusszal és a szilvavirággal fogunk foglalkozni. Továbbá figyelmet fordítunk majd a megfelelő ecset- és vonalvezetési technikák elsajátítására, a tinta megfelelő sűrűségének beállítási módjának megismertetésére is.

  • Minhvá (Minhwa)

A minhvá a régi idők közemberének időtöltés gyanánt készített, főként dekorációs célt szolgáló művészeti alkotása. A 14 hetes kurzus kereteiben az eredeti, hagyományos minhvá készítési technikákat, melyek alapvetően bonyolultak, egy szakkör szintjéhez igazítva, kicsit leegyszerűsített módon, és nem a hagyományos koreai anyagok, hanem a bárki által könnyen használható akril festékek bevonásával tanítjuk meg a vállalkozó szellemű diákoknak.

  • Időpont: Szágundzsá csoport: szerda 15:30-17:00 // Minhvá csoport szerda 17:00-18:30
  • Helyszín: Koreai Kulturális Központ, Kézműves műhely (Munhwamadang)
  • Kurzus díja: Ingyenes
  • Oktató: Kim Dászom (Kim Dasom)

Tavaszi félév: 2018. március 7 – május 30.

Jelentkezés a regisztrációs időszakban: [email protected]

Egyéni gyakorlásra az oktatóval történő egyeztetés után van lehetőség a Koreai Kulturális Központban.