Kultúra

Korea történelmi és kulturális öröksége

A Koreai-félsziget több ezer éve emberlakta föld, így az ősök vagkoreadiohejbanyoni és szellemi hagyatéka felbecsülhetetlen kincs az utókor számára. Ez az örökség segít megérteni a múltat és egyben utat is mutat a jövőbe. Egy nemzeti kultúra örökségének tanulmányozása olyan, mintha annak a nemzetnek a DNS-képét igyekeznénk feltárni. Tanúi lehetünk, hogy a koreaiak mindig harmóniában éltek a természettel. E törekvésre bizonyíték, hogy a félszigetnek 42 olyan értékes hagyatéka van, amely felkerült az UNESCO örökségi listájára. Ezek közül 12 szerepel a Világörökségi Listán, 18 hagyomány került be az Emberiség Kulturális Örökségének Reprezentatív Csoportjába és további 12 tétel található az UNESCO Világemlékezet Listáján. Ezen kívül Korea számtalan híres természetvédelmi területtel is rendelkezik.Ételek
A jól elkülönülő négy évszak és a félsziget regionális adottságai természetesen a koreai ételekre és a konyhaművészetekre is hatással voltak. A helyi specialitások kialakítói olyan alapanyagokkal dolgoztak, amelyek az adott terület földrajzi és mikroklímai adottságai között teremtek. A koreai receptek az egészséges életre való törekvést ötvözik a szezonális étkezés bölcsességével. Koreában nagy tisztelet övezi az ételek készítőit, hiszen úgy vélik, hogy a hozzávalók mellett egy étel ízét az is meghatározza, hogy azt milyen kézzel, szívvel és lélekkel készült. Kóstolják meg az ételeket, hallgassák meg a történetüket: próbálják ki Korea ízeit!
Koreai mindennapok és ünnepek _page17szöveg forrása: Korea dióhéjban (Korean Culture and Information Service)
képek forrása: Korea dióhéjban (Korean Culture and Information Service), Tények Koreáról (2016, Kiadó: Korean Culture and Information Service)