Joseon bukása: a japán birodalom bekebelezi Koreát

A XVIII. században, az ipari forradalom kezdetével Európában kialakult a kapitalizmus, megszülettek a nagyvállalatok. Az európai országok bővítették ázsiai és afrikai gyarmataikat.

A XIX. század közepére a nyugati hatalmak határaik megnyitására kényszerítették a Qing Kínát és Japánt, majd ugyanezt követelték Joseontól is, de az ország ezt visszautasította. Joseon nem engedett a franciák 1866-os és az amerikaiak 1871-es tengeri támadásai után sem.

A nyugati hatalmak továbbra is nyomást gyakoroltak. 1875-ben Japán útnak indította Unyo csatahajóját, hogy megtámadja Ganghwa és Yeongjongszigetét azt követelve, hogy Joseon nyissa meg kapuit a külföldi kereskedelem felé. Végül 1876-ban Joseon arra kényszerült, hogy aláírja a teljes mértékben egyenlőtlen Ganghwado-szerződést Japánnal.

Ezt követően a birodalmi hatalmak egymással versengtek, hogy melyikük tudja hamarabb kifosztani Joseon erőforrásait. 1897-ben Joseon kikáltotta a Koreai Császárságot, sulykolta a reformokat és a nyitott ajtó politikáját, de már túl késő volt.

Japán hamarosan Északnyugat-Ázsia legerősebb országává vált a Qing Kína és Oroszország felett aratott, fényes győzelmeivel. Japán megtette első lépéseit Joseon annektálására, aminek számos koreai hazafi, köztük Ahn Junggeun is ellenállt, de mindhiába. A Ganghwado-szerződést 1876. február 27-én írta alá Joseon és Japán. A megegyezés különösen egyenlőtlen volt Joseon számára, Japán az aláírást fenyegetéssel csikarta ki  és 1910 augusztusában a Koreai császárság japán gyarmat lett.


forrás: Tények Koreáról (2016, Kiadó: A Koreai Kulturális és Információs Szolgálat)