Öltözködés és divat

Az itt élők megtanulták öltözködésükben a különböző természetes anyagokat úgy felhasználni, hogy ruházatuk a legzordabb télben és a legforróbb nyárban is védelmet, kényelmet nyújtson. Ruháikat kenderből (sambe), ramia hócsalánból (mosi), selyemből és gyapotból szőtték, fonták. Két réteg selyem vagy pamutanyag közé puha gyapotszövet bevarrásával meleg téli ruhákat, míg kenderből vagy hócsalánból szellős, mutatós, különleges fényű, könnyű nyári viseleteket készítettek. Ezek a csodálatos anyagok köszönnek vissza a ma is ismert, hagyományos koreai viseletben, a hanbokban, ugyanúgy mint a modern kor divatjában.

Úgy tűnik, hogy a régmúlt idők Koreájában előnyben részesítették az egyszerű, fehér ruházatot a színes, túldíszített öltözékekkel szemben. Ezért is nevezték őket a szomszédos országok lakói “fehérruhás embereknek”, és kedvelték ezt a békés népet. Aztán, ahogy változtak az idők, úgy vált egyre elterjedtebbé a különböző színek használata a ruházatokban is, ám annak mindig fontos jelentése is volt.

A mai Korea sok híres divattervezőt adott a világnak, akik kreatív módon ötvözik a hagyományos koreai ruházkodást a legmodernebb trendekkel. A tradicionális koreai ruhák szépsége az egész világot elbűvöli, s ez nem kevésbé köszönhető az utóbbi időkben egyre népszerűbbé váló koreai filmeknek és televíziós sorozatoknak, így például “A palota ékköve” c. történelmi drámának.

Persze, ma már leginkább a nyugati stílusú öltözködés dívik a koreaiak mindennapi életében is. Ám, ha régi szokások, hagyományok felelevenítésére, családi ünnepekre, esküvőre kerül sor, aprók és nagyok szívesen öltenek tradicionális ruhát. Nem ritkaság az sem, hogy a hanbokok modern válozatai jelennek meg a divatban.

Mára már az egész világ ismeri Szöul híres negyedének, a Gangnamnak a nevét, s ki ne tudná, hogy mindez egy 2012-es K-pop slágernek, a “Gangnam Style”-nak köszönhető? Ma már el lehet mondani, hogy a koreai “gazdagnegyed”, Gangnam Kelet-Ázsia egyik legfontosabb divatközpontja, ahol egymást érik a helyi és nemzetközi divatbemutatók, valamint az öltözködéssel kapcsolatos kiállítások, rendezvények.

Dongdaemun-gu, Szöul egy másik, divatról híres negyede, amely a koreai öltözködési iparág fellegvárává nőtte ki magát. Az itt megvásárolható ruházat nemcsak egyedi, kreatív kivitelezésű és trendi, hanem az átlagember számára is megfizethető.

Nem csoda, ha a Dongdaemun-gu a turisták egyik kedvenc helye is, mert itt nemcsak divatos holmikkal, hanem azok tehetséges, kreatív készítőivel is találkozhatnak

Hanbokba öltözött család
Hanbokba öltözött család

forrás: Tények Koreáról (2016, Korean Culture and Information Service)